Working in Japan

A japán cégekkel zajló online interjú fortélyai: Ezekre odafigyelve biztos a siker

Manapság egyre több cég szokott ahhoz, hogy személyes interjú helyett online tartják meg a beszélgetést az interjúalanyokkal. Ez számunkra, akik Európában vagyunk, egy nagyon jó lehetőség, hiszen – az időeltolódást eltekintve – könnyen részt tudunk venni rajtuk mi is. Azonban felmerül a kérdés, hogy egy online interjú miben más, mint egy szokásos?

Az alábbi cikkben ezt próbálom meg összefoglalni. Elmondható, hogy alapjaiban véve nincs sok különbség a két interjúfajta között, mindkettő lényege, hogy létrejöjjön kommunikáció a két fél között. Azonban formáját tekintve alapvető különbségek vannak, ennek köszönhetően pedig máshogy kell felkészülni mindkettőre. Aki az alábbi cikket alaposan elolvassa és meg is fogadja a tanácsaimat, biztosan zökkenőmentesen fog részt venni elkövetkezendő online interjúin.

A japán cégek interjúiról elmondható, hogy gyökereikben nem sokat változtak az évek, évtizedek alatt. Igaz, hogy egyre inkább elterjedt az online forma, de ahogy a cikbből is ki fog derülni, ugyanolyan kötött szabályok jellemzik, mint a személyes interjút. Fontos, hogy tisztában legyünk a japán üzleti etikettel, hiszen ennek hiányában — legyen szó online megjelenésről — nem fogunk sikert elérni.

Ha érdekel a japán munkakeresés, az alábbi cikkeket is a figyelmedbe ajánlom:
Hogyan találtam munkát Japánban Magyarországról?
Bemutatkozó szöveg japánul állásinterjúra, példákkal

Hasznos tanácsok az online interjúhoz személyes tapasztalatok alapján

Az online és személyes interjú különbségei

Először is érdemes megemlíteni, hogy miben egyezik meg a két típus. Az interjú menetében nincs különösebb eltérés. Az interjú elején lévő köszöntéssel kezdődik, majd a kérdés-feleletek ismétlődésével folytatódik, végül pedig a teremből vagy az internetes felület szobájából való kilépéskor lévő elköszönéssel zárul. Emellett az öltözet, a hajviselet és a szóhasználat is megegyezik mindkettő esetében.

Az online interjúk azonban olyan előzetes felkészülést igényel, mint például a stabil internet-hozzáférés vagy a mikrofon beállításaink ellenőrzése. Az internet jelerőssége alapján előfordulhat időeltolódás és késés mind képben, mind pedig hangban. Az online interjúk során képernyőn keresztül történik a kommunikáció, ezért a személyes interjúhoz képest még inkább ügyelni kell a tiszta és jól érthető beszédre, valamint az élénk arckifejezésre. A testbeszéd használata is egy hatékony mód a siker eléréséhez.

Érdemes megemlíteni, hogy az online interjún belül nem csak élő interjúról, hanem rögzített formáról is beszélhetünk. Ez úgy néz ki, hogy a vizsgáztatók előre felvett videót kérnek a jelentkezőktől, amelyek alapján értékelik őket. A határidő betartásával akár többször is újra fel lehet venni, ami egy nagy pozitívuma ennek az interjúformának.

Vannak bizonyos pontok, amelyekkel érdemes tisztában lenni, mielőtt valaki online interjúba vágja a fejszéjét. Érdemes előkészülni egy stabil interneteléréssel, egy olyan helyiséggel, amely világos és lehetőleg a vizsgázó egyedül lehet, emellett egy kamerával és egy mikrofonnal, amelyek megfelelőek az interjúhoz.

Felkészülés az online interjúra

Az online interjúkat sokkal több felkészülés előzi meg, mint a személyes interjúkat. Viszont egy szükséges és alapos felkészüléssel az online interjú is gördülékenyen tud lezajlani. Az alábbiakban külön pontokba szedtem, hogy mik a legfontosabbak.

Az interjú helyisége

Az egyik legproblémásabb tényező a zaj, amely akár tönkre is teheti az interjút. Ajánlatos egy olyan szobában tartózkodni, ahol az interjúalanyon kívül más nem tartozik. Épp ezért nem számítanak jó megoldásnak a kávézók és egyéb nyilvános helyek.

Egy ilyen szobát mindenki találhat az otthonában, a jelenlegi iskolája épületében, egy – akár erre az alkalomra – kibérelt helyiségben vagy a jelenlegi munkahelyén. Fontos az interjú alatt zárva tartani az ablakokat és az ajtókat, a lehető legnagyobb csendre kell törekedni. Ügyelni kell arra is, hogy előzetesen értesítsük a körülöttünk lévőket, hogy az interjú alatt senki se zavarhasson a helyiségben.

Internetelérési környezet

Az zökkenőmentes interjúhoz egy stabil internetkapcsolatra van szükség. Ha instabil, előfordulhat, hogy a kép és a hang késik, legrosszabb esetben akár meg is szakadhat a vonal. Érdemes vezetékes vagy vezetéknélküli szélessávot (4G, LTE) használni. Vezetékes esetében a LAN-kábeles csatlakozás az ajánlott. Egy online interjú lebonyolításához minimum körülbelül 10 Mbps sebességgel érdemes számolni. Az interjú előtt érdemes felmérni, hogy az internetes környezetben hol magas a sebesség vagy a Wi-Fi jelerőssége. Ezt könnyen ellenőrizni tudjuk ezen a weboldalon.

A kamerakép háttere

Az interjúztató az interjúalanyon kívül csak a közvetlen mögötte lévő hátteret látja, ezért fontos, hogy az a háttér milyen benyomást kelt. A legtöbb online interjú esetében nem lehet használni egyéni virtuális háttereket. Jobb felkészülni arra, hogy nem lehet beállítani, hiszen így nem fog meglepetés érni.
Amikor az interjúalany saját szobájából jelentkezik be az interjúra, érdemes ezt egy egyszerű fal vagy függöny előtt tenni. Ha ezt nehézkes megoldani, akkor fontos, hogy olyan környezet tükröződjön a kamerában, amely nem kelt kellemetlen benyomást.

Elérhetőségek sürgős esetben

Mivel az online interjúk nagyban függnek az internetes kapcsolattól és az elektronikus eszközök állapotától, ezért előfordulhatnak olyan esetek, mint például csatlakozási problémák, berendezéshibák és hangproblémák. Az első és legfontosabb egy ilyen szituációban, hogy az interjúalany nyugodtan kezelje a helyzetet.

Ha az adott problémára nem talál megoldást, azonnal kérjen segítséget. Az ilyen esetekre felkészülve érdemes felírni azokat az elérhetőségeket, amelyeken segítséget lehet kérni, valamint amelyeken el lehet érni az interjúztatót és közölni vele a jelenlegi helyzetet.

Videóhívó rendszer

Az interjú előtti napokban érdemes letesztelni az interjúztató által kijelölt videóhívó rendszert. Család vagy barátok együttműködésével, de akár két saját eszköz (számítógép és okostelefon) használatával is lehetséges, amelynek köszönhetően zökkenőmentesen fog zajlani az interjú.

Valamint ha egy applikációról van szó, érdemes leellenőrizni, hogy nincs-e frissítés hozzá. Ha van, akkor pedig érdemes feltelepíteni a legújabb frissítést. Ezenkívül pedig csatlakozáskor győzödjünk meg arról, hogy az azonosítónk és/vagy nevünk a megfelelő formátumban van-e. Ha becenevet tüntet fel a rendszer, érdemes még az interjú előtt módosítani a beállításokban.

A kamera látószöge és fényereje

Ha elkészültünk a kamera beállításaival, érdemes megtekinteni a tényleges képet. Ha maga a szoba is sötét, akkor az interjúalany kifejezése is nehezen kivehető lesz. Érdemes mindig kéznél tartani egy asztali lámpát vagy egy okostelefont világítással, amivel segíteni lehet a szoba fényerején.

A kamerától való távolság is egy fontos szempont. Az se jó, ha túl közel vagyunk, de az sem, ha túl távol. A legmegfelelőbb, ha körülbelül vállig látszódik az interjúalany. A kamera látószögét is úgy érdemes beállítani, hogy ne alulról vagy felülről vegyen minket. Az a tökéletes, ha a tekintetünk és a kamera egy vonalban van. Ha a kamerát nem tudjuk elég magasra emelni, érdemes állványt használni, esetleg könyveket összehalmozni és arra tenni elektronikus eszközünket.

Az öltözet és a hajviselet

Csak azért, mert online interjúról van szó, nem szabad elfeledkezni a megfelelő öltözetről és hajviseletről sem. Nem szabad úgy gondolkodni, hogy mivel csak vállig látszódunk a kamerában, nem kell odafigyelni a külalakra.
Alapvetően az a viselet ajánlott, ami egy személyes interjúnál is elvárt. Hajviseletnél is ügyeljünk a tisztaságra és egyszerűségre.

Az interjú kérdések és válaszok

Mivel az online interjú egy új helyzet lehet sok számára, ezért sok idő eltelhet a készülődéssel, de ne feledjük, hogy a legfontosabb a tartalom. Ezért szükséges elegendő időt hagyni a kérdések és ezek válaszainak kigondolásával. Érdemes felvenni előre mondandónkat és visszahallgatni, leellenőrizni, hogy mit lehet még rajta javítani.

Egy remek módszer az, ha nem csak fejben gondoljuk ki mondanivalónkat, hanem leírjuk papírra is, hogy vizualizáljuk azt. Önelemzésre is hatékony, hiszen könnyebben átláthatók az információk.

Mire figyeljünk az online interjú alatt?

A személyes interjúval ellentétben az online interjún jóval több szempontot is figyelembe kell venni. Az alábbiakban röviden részletezem, hogy melyek is ezek.

A szokásosnál nagyobb hangerő

A videóhívó rendszer használatakor a szokásosnál nehezebben hallható a hanguk. Ezért beszédkor érdemes lassan, valamint a szokásosnál kicsit hangosabban beszélni.

A tekintet a kamera lencséjén

Az interjú során mindenki szereti a képernyőt nézni, hiszen ezen látható a vizsgáztató arca, azonban ez azt eredményezi, hogy a tekintet nem a kamerában lesz. Érdemes végig a kamerába nézni és úgymond megtartani a szemkontaktust.

Határozott és élénk mosoly

A képminőség és fényerő miatt elfordulhat, hogy az interjúalany arckifejezése valamelyest sötétnek tűnhet. Már csak erre az esetre is felkészülve érdemes arra koncentrálni, hogy felemeljük a száj sarkait és végig élénk, vidám arckifejezésre törekszünk.

Az elektronikus készülék töltöttsége

Mivel online interjúról van szó, ezért nagyban függünk a számítógépünktől, táblagépünktől, esetleg okostelefonunktól. Ne felejtsük előző nap feltölteni az akkumulátort és az interjú kezdetéig mindenképpen 100%-on tartani azt, hogy nehogy a beszélgetés alatt merüljön le.

Az értesítések kikapcsolása

Ügyeljünk arra is, hogy az interjú megkezdése előtt kikapcsoljuk az egyéb szoftverek és alkalmazások értesítéseit, hogy elkerüljük a felesleges fennakadásokat a beszélgetés során. Ennek köszönhetően bármiféle közbezavarás nélkül koncentrálhatunk az interjúra.

Jegyzettömb és toll használata

Habár egy interjú alatt nem igazán van alkalom arra, hogy jegyzeteljünk, azonban az interjú kezdetén vagy végén előfordulhat olyan bejelentés, információ, amit ajánlatos feljegyezni. Ilyen lehet például az, hogy mikor és hogyan fogják közölni az eredményt. Hasznos lehet, ha ezen a papíron vannak rajta a sürgős esetben értesítendő elérhetőségek.

Az online interjú etikettje

Van néhány olyan szempont, amire különösen az online interjún érdemes odafigyelni. Ha az alábbi etiketti szabályokra odafigyeünk, biztosan jó benyomást tudunk kelteni az interjúztatóra.

Készenlét az interjú kezdete előtt 10 perccel

A személy interjúknál jó modornak számít, ha 5-10 perccel érkezünk korábban a helyszínre. Az interjúztatók ehhez hasonlóan szeretik, sőt elvárják, hogy az online interjún is 10 perccel korábban belépjünk a kijelölt videóhívási rendszerbe. Ezelőtt szánjunk időt az utolsó simításokra, a kamera képének és mikrofon hangjának ellenőrzésére.

Interjúhoz méltó megjelenés

Ahogy korábban is említettem, úgy kell tekinteni az online interjúra, mintha személyesen találkoznánk az interjúztatóval. Ugyanúgy jó benyomást kell elérnünk az öltözetünkkel és hajviseletünkkel is. Ez talán az online interjú esetében talán még fontosabb, hiszen az interjúztató rendelkezésére nagyon kevés információ áll, mindössze egy kamerakép. Érdemes odafigyelni az ing gallérjára, valamint a hajviselet apróbb részleteire is.

Zaj csökkentése

Az egyik legzavaróbb tényező a környezetünkben lévő zajból eredhet. Ezért is érdemes olyan helyen lebonyolítani az interjút, ahol nehezen hallani a háztartási vagy utcai zajokat. Emellett arra is figyeljünk, hogy a telefon(ok) legyen(ek) néma üzemmódban, hiszen egy váratlan telefon csengőhangja is megzavarhatja a beszélgetést.

Vidám beköszönés

Az interjú során talán a legfontosabb pillanat a beköszönés. Ekkor dől el, hogy milyen lesz rólunk az első benyomás. Ne felejtsünk el ilyenkor mosolyogni és tiszta, jól hallható hangon köszönni. Egy magabiztos és vidám köszönés nagyon jó benyomást kelthet.

Köszönet kifejezése

Az interjú végeztével ne felejtsünk el köszönetet mondani az interjúztatónak. Fontos, hogy az interjúztató szán ránk időt. Amikor elhagyjuk a szobát, érdemes a shitsurei shimasu (失礼します) kifejezést használni.

Személyes tapasztalatok

Egy online interjú sokkal könnyebbnek és nyugodtabbnak tűnhet, mivel akár az otthonunkban, a szokásos környezetünkben is lebonyolíthatjuk. Azonban személyes tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy ez egyáltalán nincs is. Az interjú kezdetével olyan légkör alakul ki, mintha nem is a saját szobámban lennék. Érdemes ezt észben tartani, hiszen fontos is, hogy kis drukk is legyen bennünk, ami jó esetben motiválja is az interjúalanyt.

Sajnos előfordult velem, hogy megszakadt az internetkapcsolat interjú közben. Szerencsére kéznél volt az az elérhetőség, amit rögtön igénybe is vettem. Még ha végül nem is volt belőle probléma, nagyon kizökkentett a lendületemből, ezért különösen ajánlom, hogy törekedjünk olyan helyszínen bejelentkezni az interjúra, ahol ilyesmi nem fordul elő velünk.

Azt is észrevehetjük a mindennapokban, hogy telefonon keresztül mindenkinek kicsit más a hangja. Ez videóhívás alkalmával sincs másképp, ezért is fontos egyrészről, hogy előzetes akár felvegyünk egy rövid szöveget, amivel leellenőrizhetjük, hogy mennyit változtassunk a hangerősségen, esetleg hangszínen.

Összefoglalás

A fentiekben bemutattam, hogy mivel érdemes előre felkészülni, közben odafigyelni vagy hogyan szokás viselkedni egy online interjún. Mind a személyes, mind az online beszélgetés során ugyanazok az alapvető értékelési szempontok. Pont ezért elmondható, hogy az interjú tartalmában nagy különbség nem igazán van. Ha egy személyes interjún jól szereplünk, akkor ennek online verziója sem okozhat gondot.

Az online interjúnak egyedi előnyei is vannak. Mivel akár otthonról is részt lehet venni, nem ütközünk akadályokba utazás szempontjából és utazási költségekről sem kell beszélni. Viszont mindenképp készüljünk fel úgy, hogy zökkenőmentesen tudjon lezajlani az interjú.

Abban a valószínűtlen esetben, ha valami váratlan történik vagy valami elromlik, fontos, hogy higgadtak maradjunk és nyugodtan kezeljük a helyzetet. Ebben a fent felsorolt szempontok biztos támpontot adhatnak. Legfontosabb, hogy minél több tapasztalatot szerezzünk ebben is, és ha hozzászoktunk, az már az első lépés a sikerhez. Gyakorlásnak érdemes részt venni egyéni online tanácsadáson vagy tájékoztatón is.