Working in Japan

Milyen lehetőségeket kínál a munkakereséshez, ha kint tanulsz Japánban?

Amennyiben valaki kint tanul Japánban egy-két évet, úgy sajnos a legtöbb esetben vállalnia kell, hogy itthon csúsztatja saját tanulmányait. Sajnos kevés a teljes csereprogram és az országok különböző oktatási rendszere is megnehezíti, hogy a japán egyetemeken elvégzett tárgyakat itthoni intézményekben kreditekre cseréljük. Ebből az okból kifolyólag sokan döntenek úgy, hogy meg sem próbálnak ösztöndíjra pályázni, hanem elvégzik a képzést és utána munkavállalással célozzák meg a Felkelő Nap országát.

Valahol megértem, ha valaki időhúzásnak tekinti a kint töltött egy évet, hiszen ha itthon nem tudja beváltani utána, kénytelen két félévet passzív tanévre helyeznie. Azonban egy kint töltött év nemcsak abban segít, hogy javítsunk a nyelvtudásunkon és a nyelvi biztonságunkon, hanem abban is, hogy a jövőnket bebiztosítsuk. Ebben a cikkben azt fogom összefoglalni, hogy milyen lehetőségek állhatnak előtted, ha arra veszed a fejed, hogy kint tanulj, illetve azt, hogy mire érdemes figyelni, ha az ember tudatosan akar a tanulmányai mellett az álláskereséssel foglalkozni. Ha szívesen olvasnál még a munkakeresésről vagy éppen arról, hogy milyen Japánban tanulni, akkor az alábbi cikkeket tudom a figyelmedbe ajánlani:
Bemutatkozó szöveg japánul állásinterjúra, példákkal
Hogyan mutatkozz be japánul: Első nap a munkahelyen (példákkal)
Középiskolai élet Japánban
Milyen költségekkel jár egy év Japánban diákként? Részletes leírás saját tapasztalatok alapján

Így kóstolhatsz bele a munka világába, amíg kint folytatod a tanulmányaid Japánban

Munkakeresés már az egyetem alatt? Lehetséges!

Először is azt szeretném ismertetni, hogy egy frissen kijutott ösztöndíjas számára mik azok az első lépések és tevékenységek, amelyek akkor is hasznosak lehetnek, ha végül nem is Japánban szeretne munkát találni. Az álláskeresés egy bonyodalmas folyamat, minden országban egy kicsit más, de az biztos, hogy a japán típus megismerésével és „elsajátításával” nagy előnyre tehetünk szert.

Független állásbörzék

Mik is azok az állásbörzék? Ez az elnevezés olyan eseményekre utal, ahol a munkát kereső személyek szemtől szembe találkozhatnak az állást kínáló cégekkel. Gyakorlatilag megjelenik az álláspiac legjava, így lehetőség nyílik arra, hogy egy nap alatt számos munkaadóval személyesen kapcsolatba kerüljünk. Ugyan az állásbörzék azt célozzák meg, hogy a két oldal jobban megismerje egymást és felmérjék a viszonyokat, az sem ritka, hogy valaki már rögtön helyben állást szerez. Tudni kell, hogy nem csupán mi keresünk, hanem a munkaadók is vadásznak ránk: a cégek gyakran ilyen rendezvényeken igyekszenek megszerezni maguknak a legjobb embereket.

A független állásbörzék olyan fórumok, ahol minden karrierépítőt várnak függetlenül attól, hogy az adott személy milyen régióból származik vagy milyen egyetemre jár. Japánban ilyen eseményeket általában az olyan nagyobb városok rendezik meg, mint Tokió, Oszaka, Nagoya, Fukuoka vagy Szapporo. Azért is ajánlatos legalább egy ilyen eseményre elmenni, mert általában olyan nagyvállalatok képviselőivel is találkozhatunk, amelyekkel más esetben valószínűleg nem tudnánk. Ha nem is szeretnénk nagyobb cégnél dolgozni, az ilyen munkaadók megismerése remek viszonyítási alapul szolgálhat a későbbi álláskeresés folyamán.

De hogyan is érdemes részt venni? Ezek a börzék az interneten is hirdetik magukat, így mielőtt elmennénk, nézzük meg, hogy mire is számíthatunk. Egy előzetes kutakodás alapján akár ki is választhatunk pár céget, akiket mindenképpen felkeresünk. Az országos rendezvények általában annyira nagyszabásúak, hogy egy nap is kevés kényelmesen végig járni őket. A börze oldaláról készítsünk egy listát és állítsunk fel egy fontossági sorrendet körülbelül 8-10 céget belőve. Amennyiben időnk engedi, kérdéseket sem árt összegyűjteni. Ha pedig egy cég nagyon megtetszik, akkor egy arra szabott önéletrajz összeállítása is hasznos lehet.

Manapság online felületen is tartanak ilyen eseményeket, így akár az elejétől a végéig mindent letudhatunk a számítógépünk monitorja előtt ülve. Az ember ugyan izgul, hiszen nem az anyanyelvén szólal meg, de legyen az eszetekben: az ilyen események inkább az ismeretszerzésről szólnak, így akár gyakorlásként vagy bemelegítésnek is felfoghatók. Én magam azért vettem részt egy ilyen rendezvényen, hogy képet kapjak a jelenlegi álláspiacról, de úgy érzem, hogy sokat segített abban is, hogy magabiztosabban álljak a munkakereséshez.

Karrierépítés az egyetem segítségével

Magyarországon sem ritka, de a japán egyetemek legtöbbjére jellemző, hogy kampuszon belül tartanak álláskeresőket megcélzó fórumokat. Vannak kifejezetten külföldi tanulók számára szervezett események, ezek általában az intézmények karrier központjai és a külföldi diákokat segítő irodák együttműködésével kerülnek megrendezésre. Én az egyik egyetemi tanárom által szereztem tudomást egy ilyen börzéről. Mivel egy vidéki, kisebb helyen tanultam, így a rendezvény nagyon családias hangulatban telt: bemutatkoztak a cégek, kérdezhettek a hallgatók, végül pedig oda lehetett ülni hozzájuk hosszasan, kötetlenül beszélgetni. Az egyik külföldi ismerősöm ekkor találkozott egy számára szimpatikus céggel, akikhez oda is ment és egy rövid csevej váltása után beadta hozzájuk az önéletrajzát. Tudomásom szerint ma már ennél a vállalatnál dolgozik.

Az egyetem nem csupán a külföldiek céljait segíti, hanem a japán hallgatók számára is biztosít álláskeresési lehetőséget. Az adott egyetem az adott térség közösségeivel és önkormányzataival összefogva hív meg különböző munkaadókat egy közös eseményre, ahol a hallgatók végzettségtől és szakterülettől függetlenül válogathatnak a lehetőségek közül. A rendezvény sajátossága, hogy ezek a munkaadók az adott régióban szeretnének felvenni embereket. Így abban az esetben, ha megtetszett az a vidék, ahol tanultál, akkor egy ilyen börzén nagy eséllyel gyűjthetsz információkat a helyi munkalehetőségekről.

Építsünk kapcsolatokat!

A börzék mellett érdemes azt is észben tartanunk, hogy a tanulmányaink alatt szerzett kapcsolatok nagyon meghatározóak lehetnek. Természetes módon inkább a saját korosztályunkból válogatva barátkozunk, pedig sokkal több ajtó nyílhat meg, ha nem szabunk határt az ismerkedésnek. Legyen az bármilyen kis ismertség, mindegyikben ott rejlik a lehetőség, hogy a jövőben nagyon sokat köszönhetünk neki. Ha például munkát keresünk, szinte biztos, hogy jól jöhet egy tapasztaltabb ismerős tanácsa, javaslata vagy akár személyes ajánlása. Ezért azt tudom ajánlani, hogy ne elégedjetek meg a meglévő ismerőseitekkel, legyetek mindig nagyon nyitottak új kapcsolatok felé. Ne féljetek, mutatkozzatok be, meséljetek magatokról és hallgassatok meg másokat: nem nehéz feladat, mégis sokan nyűgnek gondoljuk, pedig – ahogy mondtam is – később a javunkra válhat.

A tapasztalatszerzés módszerei

A továbbiakban arról lesz szó, hogy a tanulmányok mellett milyen lehetőségekkel lehet belekóstolni a munka világába. A kettő összeegyeztetése még itthon, megszokott környezetben sem könnyű, ezért az alábbi leírások alapján érdemes átgondolni, hogy ki mit tudna vagy éppen akarna bevállalni.

Diákmunka

Az egyik legbiztosabb és leghatékonyabb módja a tapasztalatszerzésnek a diákmunka. Fontos azonban megemlíteni, hogy más szabályok vonatkoznak a különböző vízumtípussal rendelkező külföldiekre, így mindenképpen utána kell járni, hogy az adott vízum milyen lehetőségeket kínál. Cikkünk esetében a diákvízum merülhet fel, ami mint tudjuk, arra hivatott, hogy egy japán oktatási intézményben tanuljunk. Magyarán nem dolgozhatunk csak úgy kedvünkre. Ahhoz, hogy diákmunkát vállalhassunk, szükségünk van egy úgynevezett jogosultságon kívüli tevékenységekre vonatkozó engedélyre a Bevándorlási Hivataltól. A törvény szerint egy külföldi hallgató egy héten maximum 28 órát dolgozhat, amire nagyon figyelni kell.

Az szinte bizonyos, hogy diákmunka során olyan készségekre tehetsz szert, amelyeket később bármilyen munkakörben hasznosíthatsz. Az is kiderül, hogy hogyan boldogulsz egyedül egy teljesen idegen környezetben. Nem utolsó sorban pedig az önéletrajzod is feldobhatod vele. Az persze már más kérdés, hogy ki mennyire tudja feláldozni az idejét munkára a tanulás mellett. Ha érdekelne ilyen téma is és többet olvasnál a diákmunkákról, akkor a következő cikket tudom ajánlani: Hogyan tudsz diákmunkát találni Japánban? Tippek a munkakeresési folyamattal és a japán diákmunkával kapcsolatban tapasztalataim alapján.

Szakmai gyakorlat

A szakmai gyakorlatot Magyarországon egy kicsit másképp fogjuk fel, mint Japánban. Itthon általában csupán azok a hallgatók próbálják ki élesben magukat a tanult szakmájukban, akiknek ez kötelező a diploma megszerzéséhez. Japánban viszont az álláskeresés során nem olyan lényeges, hogy ki milyen szakot végez, így úgymond mindenki egyenlő és mindenkinek ugyanolyan előnyös lehet egy szakmai gyakorlat. Lássuk csak, milyen előnyei is vannak, ha sikerül egy jó helyet találnod:

  • a maga valójában tapasztalhatod meg a japán munkakultúrát
  • elsajátíthatod az üzleti etikettet (megszólítások, köszönések, telefonálás stb.)
  • fejlesztheted a kommunikációs képességeid
  • pontosabb képet formálhatsz jövőbeli terveidről
  • a végén akár egy állásajánlattal a zsebedben is zárhatod

Időtartam szerint beszélhetünk egynapos, egy-két hetes, illetve egy hónapnál hosszabb gyakorlatokról. Az egynapos gyakorlat esetén nincs annyira lehetőség komoly munkát végezni, viszont rövid idő alatt meg lehet ismerni egy céget vagy munkaterületet. Az egy-két hetes időtartam alatt már van idő munkavégzésre, viszont az egy hónapnál hosszabb gyakorlathoz képest az lehet a hátulütője, hogy általában sajnos nem jár fizetés. Az viszont egy jó pont, hogy egy hét után már érdemes lehet az önéletrajzban is feltüntetni. Aki csak egy évet tölt kint, nyilvánvalóan nehezen tudná összeegyeztetni a tanulást a munkával, ezért a hosszú tavaszi vagy nyári szünetet tudom ajánlani egy gyakorlat elvégzéséhez.

Három szempontot ajánlatos figyelembe venni a helyszín kiválasztásánál. Először is gondolkodj el azon, hogy milyen iparág vagy munkaterület is érdekel igazán. Másodikként megfontolandó, hogy az adott területen milyen munkakört próbálnál ki. Hiszen hiába mész el egy autógyártóhoz üzemi szakmai gyakorlatra, ha igazából téged az autógyártáson belül például az értékesítés érdekel. Harmadik szempont pedig leginkább azok számára fontos, akik még nem tudják elképzelni magukat a munka világában, de kipróbálnák magukat élesben: olyan helyet lehet jó választani, ahol tudod hasznosítani az eddig megszerzett tudásod vagy képesítésed.

A stand, ahol masu dobozokat árusítottam a szakmai gyakorlatom alatt

Az interneten rengeteg lehetőséget lehet találni, de én az egyetem által szervezett szakmai gyakorlatot ajánló cégek bemutatóján találtam egy nekem tetsző céget. Az egyetem igyekszik támogatni a külföldi diákokat is, így ha nem is szólnak előre ilyen eseményekről, mindenképp érdemes rákérdezni egy felelős tanárnál vagy a helyi karrier központnál. Én olyan helyre akartam menni, ahol használhatom a japán kultúrával és nyelvvel kapcsolatos tudásom. Ugyan egy gyártócégre esett a választásom, ez egy olyan hely volt, ahol tradicionális masu dobozokat gyártanak. Eredetileg rizs mérésére szolgáló eszköz, de jeles alkalmakon szakét is ezekből a szögletes, nyitott dobozkákból isznak, tehát úgy éreztem, hogy sokat tanulhatok a japán kultúráról. Lehetőségem volt kipróbálni a doboz készítését és az árusítást, de a fő feladatom az volt, hogy egy újfajta árut tervezzek, új megközelítést mutassak a masu népszerűsítéséhez. Eleinte nehéz volt ehhez a teljesen új helyzethez alkalmazkodnom és egyáltalán kellő bátorsággal beszélnem, de azt mondhatom, hogy egy nagyon tartalmas hét volt, jelentős tudással, magabiztossággal és sok kapcsolattal gazdagodtam.

Önkéntes tevékenység

Az önkéntesség nagy előnye, hogy nagyon sok velünk hasonlóan gondolkodó emberrel találkozhatunk. A fő célja, hogy segítsünk másokon, de emellett számunkra is hasznos, hiszen új barátságokat köthetünk különböző életkorú emberekkel. Olyan kapcsolatokra is szert lehet tenni, amelyek később a jövőben munka szempontjából is meghatározóak lehetnek. Manapság Magyarországon a középiskolai érettségi megszerzéséhez is elengedhetetlen az önkéntes munka, így a mai fiataloktól talán nem is áll olyan távol ez a fajta tevékenység.

Önkéntes munka egy vidéki általános iskolában

Japánban kétszer volt lehetőségem önkéntes munkát végezni. Mindkét esetben gyerekekkel foglalkoztam és az egyetem segített a közvetítésben. Először egy könyvtárban tartottam egy előadást Magyarországról, másodszor pedig egy általános iskolába mentem, ahol egy napot töltöttem együtt az ott tanuló gyerkőcökkel. Mivel nem igazán volt lehetőségem nálam fiatalabbakkal találkozni, valamint az igazat megvallva úgy éreztem, hogy nehezen jövök ki a gyerekekkel, így úgy gondoltam, hogy ez egy remek kihívás lesz számomra. Nem ment minden zökkenőmentesen, hiszen nem segített a helyzeten, hogy nem csak a gyerekek, hanem én is nagyon izgultam, de idővel sikerült összebarátkoznunk. Az önkéntes munkának hála új dolgot próbálhattam ki, új feladatok és célok mutatkoztak meg előttem, és aminek a leginkább örültem, hogy pozitív hatással lehetettem egy közösség számára. Szóval csak ajánlani tudom, hogy akár csak egy napra is, próbáljátok ki ti is!

Összegzés

A lényeg, hogy a lehetőségek adottak, igazából rajtatok áll, mibe fogtok bele. A legtöbb egyetem ma már komolyan foglalkozik a hallgatók karriertervezésének támogatásával. Ahogy említettem, nekem is az egyetem által sikerült szakmai gyakorlatot és önkéntes munkát találnom. Mielőtt elindulsz a nagy útra, mindenképpen állj meg egy kicsit és gondold át, mit is adhat neked egy Japánban töltött év. Tudom, hogy az ember szívesebben szórakozna, utazgatna ahelyett, hogy a jövő kérdésein agyaljon, de nem árthat látni egy kicsit a nagyobb képet is: össze lehet egyeztetni a jelen örömeit úgy, hogy közben elgondolkodunk hosszútávú céljainkon. Lássuk csak, összefoglalva milyen előnyöket és hátrányokat is fogalmazhatunk meg ahhoz, hogy valaki kint tanuljon Japánban.

Pro Kontra
új kapcsolatok, barátságok kreditek átváltása nehéz vagy nem lehetséges
diákmunka lehetősége csúsztatás a tanulmányokban
szakmai gyakorlat lehetősége külföldi tanulás költségei
önkéntes munka lehetősége távollét a rokonoktól, barátoktól
új látásmód új élettérhez való hozzászokás
komfortzónából való kilépés kezdeti magányosság

A Japánban való tanulást nem szabad úgy felfogni, hogy majd magától előnyt biztosít a későbbi álláskeresésben. Ugyan nagyon jól mutat az önéletrajzban és biztosan erősebb nyelvtudást biztosít, magától viszont nem fog kapukat megnyitni. Legyetek tehát érdeklődők, előrelátók és akkor biztosan ki tudjátok majd úgy használni a külföldi tanulmányotokat, hogy később nem fogjátok megbánni.