Business manners

Témák egy japán üzleti ebédhez: 6 tipp

Ha nincs sok tapasztalatod japán emberekkel, azt gondolhatod róluk, hogy nagyon udvariasak és komolyak. Viszont ez csak félig igaz. Egy átlag japán imád inni, viccelődni és különféle dolgokról beszélgetni.

De figyelned kell arra, hogy nem minden téma illik egy üzleti ebédhez. Ezért szeretnénk most megmutatni, mik azok, amikről beszélhetsz, és mik azok, amiket jobban teszed, ha nem érintesz. Mostantól nem kell azon aggódnod, hogy olyasmit mondasz, amit esetleg udvariatlanságnak vesznek.

Témák egy japán üzleti ebédhez: 6 tipp

Kerülendő témák

 1. Politika
  A japánok általában nem igazán beszélnek politikáról közösségben. Ez azért van, mert mindenkinek megvan a maga véleménye, és azok megosztása konfliktushoz vezethet. Akár komoly vitába is torkolhat. És ez a legrosszabb, ami történhet a japán társadalomban, ahol a harmónia, béke és konfliktusmentes kommunikáció a fő értékek. Még egy üzleti találkozón is finoman kell megosztanod a gondolataidat, és sose legyél túl közvetlen. Szóval, ha lehet inkább került a politikát – legalábbis egy munkakörnyezetben.
 2. Második világháború
  A japán gyerekeknek természetesen tanítanak Japán második világháborús szerepéről, de ez még így is egy nagyon érzékeny téma. Mint minden társadalomban, sokféle vélemény van erről, és nem feltétlen jó, ha nagyon szeretnéd megtudni őket. Szóval ezt a témát is egyértelműen jobb kerülni. Ha mindenképp szeretnél történelemről beszélgetni, van még rá vagy ezerévnyi anyagod. Például bármikor cseveghetsz az Edo-korról, és a japánok örömmel kapcsolódnak be egy ilyen beszélgetésbe.
 3. Drog
  És itt az illegális drogokról beszélünk, mint az ópium vagy marihuána. A marihuánát például sok országban legalizálták, és nem tekintik rossznak a használatát. A japán embereket viszont úgy tanították, hogy negatív képük legyen róla, és sokan tartják rossznak a marihuána-használatot, anélkül, hogy belegondolnának a valós gyógyászati hatásaiba. Szóval általában, ha arról az egyetlen alkalomról mesélsz is, amikor marihuánát használtál, készülj fel egy jó adag túlreagálásra. Vagy még jobb, ha inkább megtartod a sztorit magadnak.

Témák, amikről mindenképp beszélj

 1. Alkohol
  Az ivászat nagy szerepet tölt be a japán kultúrában, és nagyon sokan szeretik a sört és a bort – szóval ha ez a te érdeklődési körödbe beletartozik, nagyon jó téma lesz a vacsorához.
 2. Vércsoport
  A vércsoport olyan, mint a japán horoszkóp. A legtöbb japán úgy tartja, hogy a vércsoport (O, A, B és AB) meghatározza egy ember személyiségét. Még akkor is, ha nem mindenki osztja ezeket a nézeteket, nagyon jó téma lehet egy könnyed beszélgetéshez.blood-4039751_1920
 3. Romantikus kapcsolatok
  Sok európai országgal ellentétben, Japánban ez a téma nem számít tabunak az üzleti vacsorán. Szóval ha szeretnél beszélni róla – tiéd a pálya. Csak arra figyelj, hogy ne ásd bele magad nagyon mélyen, mert akkor a másik is udvariasan követni fog ebben – és biztos, hogy szeretnél tudni az üzleted privát életéről?

Összegzés

A bizalom az üzleti partnerség alapja. A japán üzlet pedig kapcsolatorientált. Sok japán üzletember hiszi azt, hogy az igazi valód ivás közben mutatkozik meg – még üzleti esetekben is. Ezért mennek munka után kocsmázni a munkatársakkal – hogy közelebb kerüljenek egymáshoz és megosszák a valós élettapasztalataikat. Tehát, ha van erre lehetőséged a japán ügyfeleiddel, ne mulaszd el! Ihattok egyet, megnyílhattok egymásnak, és olyan dolgokról is beszélhettek, amikről korábban a megbeszélésen nem esett szó. Ez segíteni fog abban, hogy az ügyfeled megismerjen téged, és ami mindennél fontosabb: bízzon benned.

ABOUT ME
Noemi
Bachelor's degree in Japanese studies, technical translation specialization, the Hungarian translation of Akiko Yosano's essay Women and Thinking.