Business manners

Japán cégnél dolgozni: pro és kontra

Jó japán cégnél dolgozni? Egy munkahelynél nagyon fontos, hogy minőségi életet tudj élni ott, hiszen rendszeresen napi 8 órát töltesz az irodában. Szóval az csak jó lehet, ha tudod a pro és kontra érveket, mielőtt elkezdesz egy japán cégnél dolgozni.

Én Japánból jöttem és több mint 6 évig dolgoztam japán cégeknél. A különféle japán cégeknél dolgozó külföldi kollégáimmal megosztott tapasztalataim alapján foglalom össze a pro és kontra érveket.

Japán cégnél dolgozni: pro és kontra

Pro

Nem rúghatnak ki egykönnyen

Még a 2020-as években is létezik az élethosszig tartó foglalkoztatási rendszer sok cégnél. Ha találkoztál már japán üzletemberrel, talán úgy mutatkoztak be, hogy „ennek a cégnek dolgozom húsz éve.” Ez pontosan az élethosszig tartó foglalkoztatási rendszer bizonyítéka, ami egyet jelent azzal, hogy nem rúghatnak ki egykönnyen.

Például vegyük azt, hogy az eladási eredmények a te részlegeden 5 éve mínuszban vannak. A vezetőség úgy döntött, hogy bezárja azt a részleget. Mi fog történni veled? Át fognak helyezni egy másik részre, és más posztot fogsz betölteni.

Tehát a vezetőség valójában nem fontolhatja meg, hogy kirúgja az embereket a részlegről, még akkor sem, ha be akarják zárni azt.

allocation

Rengeteg különböző posztot és pozíciót tapasztalhatsz meg

A munkahelyi rotáció az egyik alapszó a japánban. Ha belépsz egy céghez, mindenkinek van lehetősége különböző posztokat megtapasztalni. Itt egy példa: a cég az eladási osztályra vett fel. Viszont az állásinterjún rákérdeztek a web marketinges és SEO-s tudásomra is (keresőmotor optimalizálás), mivel korábban dolgoztam közösségi oldal részlegen is.

Így a cég már az állásinterjún látja, melyik posztra oszthatnak be az eladási osztály után. Ez mind a rotáció és az élethosszig tartó foglalkoztatási rendszer miatt van. Szóval pozitívan nézve bejárhatod az egész céget.

Career interview

A Japánon kívüli leányvállalatoknál a helyi szokások vannak érvényben ezen a témán belül.

Az életkoroddal nő a havi fizetésed

Az USA-ban vagy Európában mit kell tenned ahhoz, hogy nőjön a fizetésed? Általában három módja van ennek: 1. előléptetés 2. jó eredmények 3. munkahelyváltás. Ez a három Japánban is működik. Viszont azoknál a cégeknél, ahol az életkor szerinti bérezés van érvényben, a bérezés megszabásánál nemcsak a teljesítményedet veszik figyelembe, hanem az életkorodat is, a szenioritás elvével.

  1. Teljesítményalapú bérezés
  2. Életkor szerinti bérezés
  3. Szenioritás alapú bérezés (minél hosszabb időt dolgozol ott, annál magasabb)

A bérrendszer mutatja egy cég személyi politikáját.  A szenioritás szerinti bérezési rendszer azt eredményezi, hogy hosszútávon tudsz dolgozni békében.

A Japánon kívüli leányvállalatoknál a helyi szokások vannak érvényben ezen a témán belül.

A lakhatást és úti költséget gyakran támogatják

Nagyon általános, hogy a cég állja a napi beutazásodat. Gyakori, hogy van támogatási rendszer a lakhatásra is. Például, ha messze laksz, és két óra is kell, míg beérsz az irodába, a cég engedi, hogy egy közelebbi helyre költözz, és a lakbér felében támogat. Persze a lakbérnek is van határa, de ez abszolút egy hatalmas segítség az alkalmazottnak.

A Japánon kívüli leányvállalatoknál a helyi szokások vannak érvényben ezen a témán belül.

Kontra

Hosszú munkaórák

Az összes tapasztalatomat egybevéve, elég általános este 7-kor hazamenni az irodából. Az időszaktól függően az is könnyen megeshet, hogy este 10-kor hagyod el az irodát. Ha egy japán leányvállalatnál dolgozol Japánon kívül, akkor a helyi szokásokat tartják tiszteletben elég sok esetben.

Japánul beszélnek a meetingeken

Még az európai leányvállalatoknál is lehet, hogy legalább részben japánul beszélnek a meetingeken. Ha ez gyakran előfordul, frusztráltnak érezheted magad. Legalábbis az én kollégáimat stresszeli ez a probléma. Ennek az az oka, hogy a legtöbb japánnak nem könnyű mélyebben megérteni a témákat angolul. Az anyanyelvükön kell közölni azokat. Még akkor is, ha a résztvevők többsége nem anyanyelvi japán a meetingen, elkezdenek japánul beszélni.

Azért van ez, mert sok esetben a központból a leányvállalatokhoz kirendelt kapcsolattartó és a japán vezérigazgató tölti be a magasabb posztot, így az a prioritás, hogy ők megértsék, miről van szó.

Erős hierarchia

Ha belépsz egy japán céghez, fontos szerepe van a hierarchikus kapcsolatok tiszteletben tartásának és fenntartásának. Ennek a hierarchiának a fontossága a konfuciánus társadalmi normákon alapszik. Írok néhány példát:

hierarchy

Némelyik ugyanaz, mint más országokban is. Viszont a kapcsolat az ügyfél és az eladó közt és az idősebb és fiatalabb közt biztosan nagyon egyedinek tűnik neked. Ez a hierarchia olyan szituációkban is előjön, mint hogy ki hova ül a meeting alatt a teremben, a taxiban, vagy az étteremben, vagy épp a névjegykártya átadásakor, de meghatározza a beszédmódot is. Lehet, hogy számodra ez stresszhez vezet.

Összefoglalás

A pro és kontra érvek az érem két oldala. Lehet, hogy a fent említett pontokhoz te máshogy állsz hozzá, mint én. Végül úgyis a te értékrendeden és prioritásaidon múlik minden. Még sokkal több szabály és érdekes kulturális elem van, ami segíthet, hogy eldöntsd, dolgozz-e japán cégnél.

Olvasd el ezt a cikket, ha szeretnéd megismerni egy japán üzletember valóságát.

 

ABOUT ME
Noemi
Bachelor's degree in Japanese studies, technical translation specialization, the Hungarian translation of Akiko Yosano's essay Women and Thinking.