Working in Japan

Alkudozhatok a fizetésemről Japánban? Útmutató, hogyan kezdj hozzá

A béregyeztetés az egyik legérzékenyebb téma Japánban, és bár nem szeretnél elszalasztani egy jó álláslehetőséget, gyakran kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor szeretnél a fizetésről egyeztetni.

Ebben a cikkben arról beszélünk majd, hogy egyáltalán lehetséges-e a béregyeztetés Japánban, és amennyiben igen, mikor és hogyan tedd ezt.

Egyáltalán van béregyeztetésre lehetőség?

Először is, fontos, hogy frissdiplomás vagy, vagy munkát váltasz. Elég nehéz alkudni a fizetésedről, amikor frissen végeztél az egyetemen. Talán ez nemcsak Japánban van így, hanem más országokban is. Elsősorban azért, mert nekik kevés tapasztalatuk van, és a munkaerőpiacon az értékük nem annyira magas. Másodszor is általában frissdiplomásokat egyszerre többet vesznek fel (áprilisban), ezért Japánban elég bonyolult lenne különleges bánásmódban részesíteni csak egyvalakit. Nem lenne túl fair.

Viszont van lehetőség béregyeztetésre munkahelyváltáskor. Próbálj meg alkudni azon a kereten belül, ami nem esik messze a piaci értékedtől. És a válasz az aggodalmadra: nem fogják elutasítani a jelentkezésed, mert alkudozol. Ha meg a felső határ, amit a cég megszabott alacsonyabb annál, mint amit te elvárnál, akkor a döntés rajtad áll, hogy elfogadod-e.

Mikor van lehetőség béregyeztetésre?

Talán ez a legfontosabb, amit meg kell érteni. A béregyeztetésre általában azután kerül sor, hogy állásajánlatot kaptunk. Japánban ezt naitei-nek hívjuk (内定)

[word_balloon id=”unset” src=”https://blablajapan.com/wp-content/uploads/2020/10/yvikmd6E_400x400.jpg” size=”M” position=”R” name_position=”under_avatar” radius=”true” balloon=”talk” balloon_shadow=”true”]A naiteti egyfajta munkaszerződés, szóval ha naiteit kapsz, a cég nem vonhatja vissza csak úgy. Viszont még mindig mondhatsz rá nemet.[/word_balloon]

Az utolsó interjútól a foglalkoztatottságig

Nézzük meg, mi a foglalkoztatottság menete

Az első esélyed persze az végső interjún van. Másodszor pedig akkor próbálkozhatsz, amikor megkaptad az ajánlatot, és még nem írtad alá a szerződést.

Melyik időzítés a jobb neked?

Végső interjú: amennyiben a fizetés az elsődleges szempont számodra, vagy konkrét igényeid vannak, különben nemet fogsz mondani az álláslehetőségre. Ilyen esetben jobb minél előbb kommunikálni az elvárásaid.

A naitei után: ez lenne alapvetően az alkudozási idő. Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, a személyiség és munka típusa fontosabb Japánban, és amennyiben ezek rendben vannak, csak a későbbiekben nézik meg a feltételeket. Szóval nagyobb az esélyed az alkudozásra, miután megkaptad a naiteit. Ezek után már szinte nulla százalék az esély arra, hogy visszautasítanak.

Hogyan alkudj a fizetésedről Japánban?

Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk három tippet bemutatni a béregyeztetésről.

Alkudozz a végső megmérettetéskor

Akkor kezdj alkudozni, amikor:

  • az interjúztató a fizetésről ad tájékoztatást
  • az interjúztató megkérdezi, hogy van-e további kérdésed (何か質問はありますか?)

Pontosan mérd fel a piaci értéked

Ha az elvárásaid túl magasak, az interjúztatóban negatív kép alakul ki rólad, „túlságosan magabiztos” vagy épp „nem méri fel a képességeit elég jól”. A legjobb módja a piaci értéked felmérésének:

  1. regisztrálj egy munkaügyi hivatalba, és kérj meg egy tanácsadót, hogy objektíven nézze meg az értéked
  2. használd a ミイダス online kalkulátort, amivel egyszerűen tudod felmérni a piaci értékedet az interneten
  3. keress egy állásbörze oldalt, és nézd meg, milyen átlagfizetések vannak (például リクナビNext vagy リクルートエージェント)

Talán a Miidasu a legegyszerűbb módja, hogy ellenőrizd az értéked, hiszen csak egy okostelefon kell hozzá.

Forrás: ミイダス

A másik előnye annak, ha tudod az objektív piaci értékedet az, hogy magabiztosan tudsz alkudozni a fizetésedről.

Használd fel más cégek ajánlatait

Ha van egy magasabb ajánlatod egy másik cégtől, miért is ne használnád? Ez Japánban nem tabu.

Mit tegyél akkor, ha nem jön be az alkudozásod, de mégis szeretnél a cégnél dolgozni?

Próbáltál alkudozni és emelni a fizetésed, de a cég elutasított. Viszont mégiscsak szeretnéd elfogadni az ajánlatot. Ebben az esetben a következőket mondd a cégnek:

Újra átgondoltam az ajánlatot, és mégiscsak szeretném aláírni a szerződést, mert nagyon meggyőzőek voltak számomra.

Már megkaptad az ajánlatot, szóval a cég örülni fog a pozitív válaszodnak, bármi is legyen az ok.

ABOUT ME
Noemi
Bachelor's degree in Japanese studies, technical translation specialization, the Hungarian translation of Akiko Yosano's essay Women and Thinking.