Manga/Anime

Animés zarándoklat: belecsöppenés egy 2D-s világba, jobban és mélyebben megérteni az animéket

Mi jut eszünkbe, ha meghalljuk azt a szót, hogy anime zarándoklat? Nálunk erősen az animés helyszínekhez kötődik ez a tevékenység, ezért is szokás így nevezni. Azonban eredetileg a seichi junrei (聖地巡礼) kifejezésről van szó, amely a Szentföldre való zarándoklatot jelenti. Ha ezt meghalljuk, valószínűleg előbb jut eszünkbe a kereszténységnél Jeruzsálem, az iszlám vallásnál Mekka vagy éppen a hinduizmusnál a Gangesz. Természetesen Japánban is megtalálható ennek kultújára, ilyen például az Ise-szentély meglátogatása is.

Japánban talán annyira nem is tudatosan, de rengetegen látogatnak el szentélyekbe esküvők, temetések vagy akár vizsgák előtt, hogy megfogalmazzák kívánságaikat. Azonban az alábbi cikkben egy kicsit más oldalról közelítem ezt a zarándoklati jelenséget.

Ha szeretnél Japánban utazgatni, hogy közben az országban tanulsz, az alábbi cikkek hasznosak lehetnek:
Hogyan nyertem el a MEXT japán nyelv és kultúra ösztöndíját? Útravaló tanácsok a megpályázáshoz
Középiskolai élet Japánban

Az érzés, amikor belecsöppensz egy másik világba

Mi is ez a zarándoklat?

Ha beírjuk ezt az érdekes kifejezést japánul a keresőbe, nem éppen olyan zarándokhelyekkel találjuk magunkat szembe, mint amire elsőre számítanánk. Valószínűleg olyan találatok jönnek ki legelőre, amelyek valamilyen anime, manga, esetleg játék helyszínéül szolgálnak. Azonban ez a tevékenység nemcsak a japánok, hanem a külföldi rajongók körében is igen népszerűnek számít.

A japán animék, mangák és játékok hatásáról talán beszélnem sem kell, mára Japán fontos kultúrájává váltak. Az utóbbi években olyan mértékben nemzeti kultúrává váltak, hogy szinte már kinőtték a szubkultúra szintjét.

Ezek tulajdonképpen egy virtuális valóságot mutatnak be, amelyek a képernyőkön és könyvlapokon bontakoznak ki. Csodálatos világképekkel találkozhatunk, és azt hiszem, nem vagyok egyedül azzal, hogy néha még arról is álmodozunk, bárcsak be tudnánk lépni egy-egy ilyen világba. A mai modern korban erre már többféle lehetőségünk van, ám egy kicsit hagyományosabb, de annál inkább valóságosabb módja a zarándoklat módszere.

A Szentföldre való zarándoklat japán kifejezés egyszerűen onnan származik, hogy a rajongók az adott mű helyszínéül szolgáló helyre vagy éppen épületre úgynevezett Szentföldként tekintenek, amely megtalálható a mi világunkban is. Ezt egyfajta turizmusnak is tekinthetjük.

Ha a közelmúlt egyik híres példáját akarjuk említeni, akkor ott van a Kimi no Na wa film helyszínei (Hida-Takayama, vagy éppen Yotsuya). De például egy régebbi műnek, a Slum Danknak köszönhetően rengetegen látogatnak el belföldről és külföldről egyaránt az egyik kamakurai állomás alatti átjáróhoz.

Jelenlegi helyzet

Valójában mostanra az animés zarándoklat egyfajta országos projektté nőtte ki magát. A hazai és nemzetközi keresletre reagálva politikai szinten elismerték az anime-turizmust. 2016-tól az ilyen helyszínek támogatásban is részesülnek, hiszen rengeteg vidéki település turizmusát lendíti fel ez a jelenség.

A fent említett tevékenységekért az Anime Turzimus Egyesület felel, aminek fő tevékenység az Anime Turizmus 88. De hogy mi is ez? Minden évben kiválasztanak 88 helyszínt, ahová zarándokolni ösztönzik a turistákat. Ez a shikokui 88 szent helyének zarándoklatjára épül, csak éppen egész Japánra kiterjed. Kedvcsinálónak pedig minden helyen be lehet gyűjteni egy-egy pecsétlenyomatot.

Ha például megnézzük a 2018-as kiadást, a 0. helyszínként szereplő kezdőállomás a Narita repülőtéren található, amiből levonhatjuk a következtetést, hogy külföldiek körében is népszerű tevékenységről van szó. Másrészt ezt egy fontos kezdeményezés regionális fejlesztési szempontból, hiszen a turisták különböző régiókban való ellátogatását eredményezi. Ráadásul egy-egy zarándokhelynél többféle intézmény is kiveszi a részét a népszerűsítésből, legyen szó önkormányzatokról vagy akár a helyi hatóságokról.

Az animés zarándoklat története

Habár mára ilyen elterjedt jelenségről beszélünk, a kezdetek kezdetén eredetileg meglehetősen spontán módon alakult ki az anime- és mangarajongó információcseréjéből, például internetes fórumokon és weboldalakon.

Ha pontosan meg szeretnénk határozni, azt figyelhetjük meg, hogy már az 1990-es évekbe is voltak hasonló tevékenységek. Ilyen volt például a Sailer Moonban szereplő Azabu Juban vagy Hikawa szentély helyszíne, vagy a Tenchi Muyo! című mű okayaai Taro szentélye, ahová rengeteg rajongó ellátogatott. Egyébként akkoriban a helyszínek többsége szentély volt, ezért sokan azt tartják, hogy innen eredhet e tevékenység mai megnevezése.

Fontos megemlíteni egy igen jelentős művet, aminek köszönhetően elterjedt ez a jelenség, ez pedig a Lucky Star című 2007-es anime. Ennek is az egyik ikonikus helyszíne, a saitamai Washinomiya szentély. Már annak idején is rengeteg rajongó ellátogatott ide. Annyira sokan, hogy ez a szentély a seichi junreiek Mekkájává nőtte ki magát. Ráadásul ennyi évvel később is ugyanolyan népszerűségnek örvend a turisták körében.

És szép lassan elmondható az, hogy míg eredetileg csak a rajongók fedezték fel ezeket a helyszíneket és maguktól látogattak el, azóta már a helyi közösségek és hatóságok együttműködésével egyre inkább széleskörűvé vált ez a fajta turizmus.

Ha meg akarunk említeni egy példát, ott van az Ibaraki prefektúrai Oarai város, amely a Girls und Panzer című anime helyszínéül szolgált. Minden évben megrendezik a híres Anko fesztivált, amelynél 2012 óta ezzel az animével kollaborációs programokat tartanak. Szinkronszínészekkel tartanak talk showkat és más különböző tartalmakkal színesítik ezt az ünnepséget. Az együttműködésnek köszönhetően 2017-ben már 137 ezer látogatója volt a fesztiválnak. Ez egy igencsak kiemelkedő példája a regionális fejlesztésnek.

Személyes élmények

Személy szerint volt lehetőségem Japánba látogatni, ahol kaptam az alkalmon és belevágtam egy számomra kedves műhöz kapcsolódó zarándoklatba. Közismertebb nevén csak Ano Hanának becézett anime helyszíne a forgatókönyv író szülővárosa is egyben, a saitamai Chichibu város.

Véleményem szerint az egyik legnagyobb élmény egy ilyen alkalom során, hogy “beléphetünk” annak a műnek a világába, amit annyira szeretünk. Amikor megismerünk egy történetet, annak szereplőit, fokozatosan elkezdünk kötődni hozzájuk, rokonszenvezünk velük. Bárkiben fellobbanhat az az érzés, hogy milyen jó lenne személyesen is átélni, amiket a szereplők is.

Én is hasonlóan voltam vele. Ahogy leszálltam a vonatállomáson, még nem is láttam konkrétan olyan látképet, ami ismerős lett volna a műből, de mégis magával ragadott a hely varázsa. Ahogy felfedeztem a kisvárost, egyre több ismerős helyszín bukkant fel. Hihetetlen élmény, amikor szinte egy teljesen átlagos kisvárosról beszélünk, mégis úgy éreztem, mintha egy 2D-s világba csöppentem volna.

Ez a híd talán azok számára is ismerős lehet, akik magát az animét még nem látták. A könnyen megközelíthető útvonalon nagyobb fák után érünk ki arra az útra, ahol hirtelen elénk tárul a látványa. Mégha csak egy egyszerű hídról is van szó, egy életre szóló élményt kaptam ennek köszönhetően. Mindenkinek kívánom, hogy életében egyszer eljusson egy számára kedves mű helyszínére.

Összegzés

Egy szó, mint száz: az animés zarándoklat egy olyan élményt nyújt, amit semmi más sem. Legyen szó belföldi japán turistákról vagy rólunk külföldiekről, mindenki találkozik élete során pár olyan alkotással, ami a szívéhez ragad. Persze, nem található meg minden mű alaphelyszíne a mi világunkban, de ha igen, mindenképp ajánlom ennek felkeresését. Lehet az Japánban vagy a világ bármely más pontját, megéri a ráfektetett pénzt és időt.

Az animék népszerűségének köszönhetően a turizmus is egyre inkább fellendült, ami még könnyebbé teszi a mi dolgunkat is. Ennek következtében egyre a több még vidéken is a könnyebben elérhető település. Sokszor egy-egy alkotás kollaboráció egybenőnek az adott vidékkel és ott találkozunk egy-egy ismerős karakterrel, ahol nem is számítanánk rájuk. Jó utazást kívánok!